Nuna8 in de World Solar Challenge 2015

Nuon Solar Team finisht met Nuna8 #WSC15

Het Nuon Solar Team heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het is de zesde keer dat het team de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd.

Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen in Australië
Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze race die dwars door Australië voert. De zonnewagen van het Solar Team Twente reed nog geen 3 minuten achter Nuna8. Ook was er veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker of het team de finish zou halen.

Nuna8 racend tijdens World Solar Challenge 2015

Racedag 4: Nuon Solar Team aan kop
Vandaag is het gelukt om voorbij Twente te komen. De eerste inhaalpoging mislukte, maar na 5 uur rijden hebben ze opnieuw de gok gewaagt en is het ze gelukt! Op dit moment liggen ze ongeveer 3 minuten (definitieve tijd komt nog door) voor. Morgen moeten ze nog ongeveer 180 km rijden, 2 tot 3 uurtjes, voor ze de finish halen.

Racedag 3: Nuon Solar Team zit Twente op de hielen
De strijd tussen de twee Nederlandse teams die aan kop gaan, is in alle hevigheid losgebarsten. Het Nuon Solar Team ligt nu 45 seconden achter op het team van de Universiteit Twente.

Racedag 2: Nek-aan-nekrace in Australische outback  
Twee Nederlandse teams strijden om de koppositie tijdens de zonnerace in Australië. Het Nuon Solar Team is 1 plaats opgeschoven in de ranking en staat op de tweede plek na het team van de Universiteit van Twente!

Racedag 1: Imponerende inhaalmanoeuvres  
Het Nuon Solar Team imponeerde op eerste racedag met inhaalmanoeuvres. De Nuna8 eindigde als derde in het klassement na de eerste racedag. De zonneauto, die op de 18e plaatst startte in Darwin, begon daarna aan een ware inhaalrace. De zonneauto haalde de eerste drie uur 11 zonneauto’s in. In de laatste minuten van de eerste racedag reed het Nuon Solar Team ook het team van Twente voorbij!

Kwalificatie: Vrouwelijke Nuna-coureur bewaakt de rust  
Als een strakke pijl ging de vrouwelijke coureur over de racebaan Hidden Valley in Darwin. Annemiek Koers reed Nuna8 naar een 18e startplek tijdens de kwalificatie voor de World Solar Challenge.

Weetjes over de World Solar Challenge #WSC15

Kwalificatie #WSC15 Nuna8 spanning voor de start

1. 3D geprinte staartvin
Een scherpe rand aan de achterkant van de Nuna8 is het nieuwe geheime wapen. Deze aerodynamische 'trailing edge' levert meer snelheid op door verbeterde stroomlijnen.

2. Brandblusser uit de ruimtevaart
De accu heeft een ingebouwd brandblussysteem afkomstig uit de ruimtevaart. Dit systeem van Stat-X verspreidt in geval van nood een wolk fijn poeder over de batterij waardoor een brand automatisch wordt geblust.

3. Nuna-kopieën
De auto is nog lichter en aerodynamischer dan de vorige Nuna. "We zien dat andere teams ons ontwerp kopiëren. Dat is voor ons het bewijs dat we een goede auto bouwen. Maar de concurrentie wordt ook beter.", vertelt teamleider Mark Hupkens.

4. Goede kwalificatie
Ze gingen niet voluit voor een tijdwinst op het circuit om de auto heel te houden. Met een rondetijd van 2 minuut 14 zetten ze een prima tijd neer en hebben ze een comfortabele startpositie.

 

5. Videoclip van Handsome Poets met Nuna
De Handsome Poets hebben net hun nieuwe videoclip gelanceerd met daarin de Nuna. Light up the Sky: mooie beelden en muziek!

6. Eén vliegje
Wist u dat 1 vliegje op de auto al voor vertraging in de race kan zorgen omdat de auto dan minder aerodynamisch is?

7. Water met een rietje
De coureurs drinken met een lang rietje uit een watertank zodat ze continue kunnen drinken tijdens de race. Ze verliezen namelijk 3 liter vocht per racedag.

8. Geen wc, wel een zweetgat  
Wist u dat er geen sanitaire voorzieningen zijn tijdens de overnachtingen? Maar wel een zweetgat, een gat in de bodem van de Nuna waardoor het zweet van de coureurs wegvloeit.

Nuon Solar Team in actie met de Nuna8

Handsome Poets met de Nuna - Light up the Sky

Nuon Solar Team finisht met Nuna8 #WSC15

Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen in Australië

Voor de zesde keer heeft het Nuon Solar Team met haar zonnewagen Nuna8 de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen!

Alles over @nuonsolarteam en de race

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Hoe groot is de kracht van de zon? Op EnergieGenie laten we kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met energie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: