Hoe houd ik mijn huis koel?

Elektrisch rijden

Op snikhete zomerdagen is een lekker koel huis een aangename gedachte. Maar welke maatregelen helpen u om het binnen heerlijk koel te houden? En wat doet dat met uw energieverbruik?

1. Is een airco een energieslurper?
Jazeker! Afhankelijk van het model, het energielabel en het verbruik kan een airco de stroomrekening flink opjagen: tussen de 35 en 100 euro per jaar, zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Staat een airco jaarlijks 500 uur aan op maximaal vermogen dan kan het verbruik zelfs oplopen tot 700 kWh. Ter vergelijking: dat is ruim 45 keer meer dan een ventilator, die gemiddeld 15kWh gebruikt.

2. Welke airco's verbruiken het meest?
Airco’s die uit één unit bestaan, de monosystemen, verbruiken het meest. Een monoblock voert constant warme lucht van buiten aan, die het systeem vervolgens weer moet koelen. Ook mobiele airco’s, populair vanwege de lage aanschafkosten, zijn erg onzuinig: de warme lucht wordt afgevoerd via een losse luchtuitlaat door een raam of deur, waardoor er altijd weer warme buitenlucht mee naar binnen stroomt. ‘Wie toch een airco wil, kan het best een splitsysteem nemen met energielabel A+,’ zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ‘Een splitairco heeft één deel binnen en één deel buiten, wat voor een veel efficiëntere koeling zorgt. En ze zijn ze stiller.’

3. Hoeveel airco's heb ik nodig om mijn hele huis koel te houden?
Mariken Stolk van Milieu Centraal: ‘Dat hangt af van het woonoppervlak. Fabrikanten adviseren een vermogen van 100 watt per m2. U kunt er veel beter voor kiezen een of twee kamers koel te houden, bijvoorbeeld de woon- en/of de slaapkamer.’

4. Kun je met een ventilator je huis ook lekker koel krijgen?
Zeker! Een ventilator laat de gevoelstemperatuur met 2 tot 3 graden dalen. Bovendien zijn ventilatoren zuiniger, stiller en goedkoper in aanschaf. Hoe groter de waaier, hoe meer lucht de ventilator verplaatst. Kies dus liever één grotere ventilator dan meerdere kleine (bron: Milieu Centraal).

NB Staand of aan het plafond is een kwestie van persoonlijke voorkeur

5. Hoe houdt een warmtepomp mijn huis koel?
Bij huizen met een warmtepomp – ook wel ‘gesloten warmtekoudeopslag’ (WKO) genoemd – wordt grondwater gebruikt om het huis ’s winters te verwarmen en ’s zomers te verkoelen. De pomp stuurt leidingwater door een ondergrondse buis. Het water neemt dan de bodemtemperatuur aan, die in de zomer zo’n 14 graden Celsius is. Het gekoelde water stroomt via een warmtewisselaar en buizenstelsel het huis in waardoor de temperatuur met een aantal graden daalt. In oude woningen kan zo’n WKO niet zomaar worden aangebracht, maar in nieuwbouwwoningen zie je het steeds meer.

6. Heeft iedereen in de toekomst een koel huis?
Warmtepompen en andere duurzame systemen voor klimaatregeling worden steeds vaker geïntegreerd in woningen. Zo’n 40.000 Nederlandse huishoudens zijn nu al aangesloten op een warmtepomp. Ook de ‘koude variant’ van stadswarmte is in opkomst.

Raymond van Bulderen van Nuon: ‘In sommige gebieden kunnen huizen die aangesloten zijn op stadswarmte nu ook worden gekoeld met water uit diepe meren en koude plassen. Net als bij WKO wordt de kou onttrokken uit koel omgevingswater, maar het systeem is nog zuiniger. Vooral binnen het luxere woonsegment is daar nu belangstelling voor, maar de verwachting is dat straks ook goedkopere woningen op dit soort systemen zullen worden aangesloten.’

Weetje: airco is slecht voor ouderen
Langdurig in de koude luchtstroom van een airco zitten, kan het lichaam plaatselijk sterk afkoelen, vooral bij oudere mensen. Dat is funest voor spieren en zenuwstelsel. Alternatief: een ventilator. Die koelt namelijk niet echt, maar zorgt wél voor een lagere gevoelstemperatuur.

 

 

Duurzame energie

Tips energie besparen

Energie besparen is uiteindelijk de beste manier om duurzaam met energie om te gaan. Wij geven u graag handige tips waarmee u uw energienota kunt verlagen.

Onze bespaartips

Onze wereld van duurzame energie

het duurzaamst is de energie die u niet verbruikt - tips van Rob en Ruud

Het duurzaamst is de energie die u niet verbruikt

Welke besparingen zetten nou echt zoden aan de dijk? 5 Tips van Rob en Ruud waar u vandaag nog mee aan de slag kunt.

Met deze tips kunt u direct op uw energie besparen

Zonnepanelen

Wat mogen wij voor u veranderen?

Op deze vraag antwoordde u massaal: beloon vaste klanten, help mij mijn energienota te verlagen en zorg voor meer duurzame energie.

Denk ook mee

Deel dit artikel via: