Elektrisch rijden in 5 stappen

Elektrisch rijden duurzame oplossingen

Steeds meer Nederlanders rijden in een elektrische auto. Dat is stiller, schoner en comfortabeler. De computer, föhn, broodrooster en smartphone lopen ook niet op benzine.

In Nederland werden in de eerste drie maanden van 2015 liefst 3.251 elektrische auto’s verkocht. Dat is inclusief hybride auto’s met een stekker zoals de Volvo V60 PHEV of Mitsubishi Outlander PHEV. Dit komt neer op 3 procent van het totaal verkochte aantal personenauto’s in ons land. Ter vergelijking: vier jaar geleden, in 2011, was dat niet meer dan ééntiende procent, ongeveer 150 stuks.

Die groei is niet voor niets zo spectaculair. Een elektrische auto (EV) is schoner, stiller en zuiniger dan een gewone auto. Hij is duurzamer en toekomstbestendiger. En ook eigentijds en leuk. Met een Nissan Leaf of Tesla Model S behoort u tot de voorlopers. Daarnaast biedt de overheid nog steeds veel fiscale voordelen om de elektrische auto en plug-in hybride te stimuleren. En, heel belangrijk, er komen steeds meer oplaadpunten, zowel openbare als bij bedrijven. Ook Nuon maakt het makkelijk om thuis veilig, eenvoudig en duurzaam de elektrische auto op te laden.

Denkt u erover een elektrische auto te kopen of te leasen? Of twijfelt u nog? We zetten hieronder de vijf belangrijkste voordelen op een rijtje.

1. Rijdt lekkerder
Een elektrische auto (EV) rijdt zeer stil en comfortabel. Dankzij de soepele motor trekt ie ook erg snel op. Een Tesla doet niet onder voor een Ferrari, met zijn acceleratie van 0 tot 100 km/u in 3,3 seconden. En u vermindert de geluidshinder in uw omgeving. Daarnaast zorgt u voor minimale lokale luchtvervuiling omdat je EV geen stikstofoxiden en fijnstof uitstoot. Ook dat rijdt lekkerder, zeker in de drukke binnenstad.

2. Rijdt voordeliger
Met een EV bespaart u flink op brandstofkosten. Een kWh is aanzienlijk goedkoper dan een liter benzine. Bovendien heeft een EV niet zulke dure onderhoudsbeurten nodig als een gewone auto.

3. Fiscaal voordelig
Naast lagere verbruikskosten profiteert u ook van grote belastingvoordelen. Tot 2016 wordt over de aanschaf van een volledig elektrische auto geen aanschafbelasting en geen wegenbelasting gerekend. Zakelijk rijders beperken hun bijtellingpercentage tot 4 of 7 procent. Dat laatste percentage, dat geldt voor hybride stekkerauto’s, gaat vanaf 2016 dan wel omhoog (naar 15%) maar is nog steeds belangrijk lager dan 18%, 22% of 25% voor gewone auto’s.


4. Rijdt duurzamer
Rijden op stroom is dankzij de veel lagere CO2-uitstoot altijd beter voor het milieu. Volgens onderzoeksinstituut TNO zorgt elke elektrisch gereden kilometer voor 30 tot 40 procent minder CO2-uitstoot. Dat komt doordat een energiecentrale twee keer efficiënter werkt dan en automotor. Als de stroom ook nog eens duurzaam wordt opgewekt, is elektrisch rijden nog veel duurzamer.

5. Opladen is gemakkelijker dan ooit
Er komen steeds meer openbare oplaadpunten voor elektrische auto's. Kabel aansluiten, klaar is kees. Als de accu vol is, stopt het laden automatisch.

Elektrisch rijden? Je blijft rijden. Meer weten? Lees hier meer over elektrisch rijden en opladen.


.

Oplaadpunten elektrische auto

Vind een oplaadpunt

Vind eenvoudig een oplaadpunt voor uw elektrische auto op de online kaart met alle Nuon oplaadpunten.

Bekijk de kaart met oplaadpunten
Nuna Solar Team

Nuon Solar Team

Het Nuon Solar Team verdedigt dit jaar zijn wereldtitel. Racen door de outback van Australië, en dat alleen op zonne-energie!

Lees meer over het Nuon Solar Team

emobility

Laadpunten App

Met de Laadpunten App vind je gemakkelijk oplaadpunten en zie je gelijk hoeveel het kost om bij een oplaadpunt te laden met de Nuon Oplaadpas.

Meer over de app

Deel dit artikel via: