Een zonnig dak in een dag

Duurzame energie

8 uur ‘s ochtends, de mannen van Feenstra Zon bellen aan bij de familie Van de Weetering in Lelystad. Ze gaan vandaag 16 zonnepanelen plaatsen en de zonnestroom op de bestaande elektrische installatie aansluiten. Rond een uur of 14:00 uur beginnen Dave, Wietse en Maarten met opruimen. Binnen een dag is de klus geklaard en heeft de familie van de Weetering een perfect werkend zonnepanelensysteem.

Daarom koos familie Van de Weetering voor zonnepanelen op het dak
“We zijn aangestoken door het enthousiasme van een aantal buren die al eerder installaties op hun daken hadden laten zetten. We zijn ons erin gaan verdiepen en dan ontdek je eigenlijk alleen maar voordelen; het milieu, de terugverdientijd en de lol dat je zelf stroom opwekt. Je gaat door zo’n installatie op je dak ook bewuster nadenken over je stroomverbruik, dus het mes snijdt aan heel veel kanten. De jaarafrekening hebben we nog niet gehad, maar we zijn er positief over.”

Duurzame energie

De installatie in 8 stappen

1. De panelen
Er worden 16 panelen geplaatst, elk met een capaciteit van 260 Wp (Wattpiek). Dit zijn panelen van de laatste generatie, een aantal jaar geleden was 200 Wp per paneel nog gebruikelijk.

2. Dakrandbeveiliging
Om veilig te werken wordt een dakrandbeveiliging aangebracht, bij daken met een hellingshoek minder dan 65 graden is dit de veiligste oplossing, omdat je niet belemmerd wordt door een valbeveiliging, die gebruiken de mannen vandaag alleen bij situaties waarbij de dakrandbeveiliging niet voldoet.

3. Bepalen waar de panelen moeten komen
Maarten en Dave meten precies uit op welke plekken de bevestingsbeugels en -strips plus de dakdoorvoer voor de kabels moeten komen. De beugels grijpen onder de dakpannen en de strips worden aan de beugels bevestigd.

4. Dakdoorvoer
Omdat de kabels bij een PV installatie dun zijn kunnen ze eenvoudigweg tussen de pannen doorlopen. Dat scheelt veel werk en daardoor is er ook geen kans op inwatering. Elke rij PV panelen wordt ook geaard; de bekende groen/gele installatiedraad.

5. Aanbrengen beugels en strips
Dave en Maarten haken de beugels onder de dakpannen. Dit is een heel fijn dak, met moderne stevige dakpannen, de panlatten in goede staat. Bij heel oude daken kan het voorkomen dat de pannen zo broos zijn geworden dat vervanging nodig is.

 

 

6. Montage panelen
De panelen worden op de strips bevestigd met bouten. PV panelen worden in zogenaamde “strings” aangesloten, in serie. Op dit dak komen er twee strings van 8 panelen. Wanneer eenmaal alles is vastgezet is het een absoluut stormvast geheel.
Voor het installeren van de panelen op het uiteinde van het dak en wanneer de uitstekende stukjes strip afgezaagd worden, zit Maarten goed vast aan de veiligheidslijn.

7. De meterkast
Wietse past de de installatie aan. Dit betekent het installeren van een nieuwe groep voor de PV-installatie, met een extra aardlekschakelaar en een installatieautomaat.
De meterkast heeft een slimme meter, zodat het salderen (het verrekenen van de afname van het net met wat de zonnepanelen via de omvormer aan het net leveren) automatisch plaatsvindt.

8. De omvormer
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, het elektriciteitsnet is gebaseerd op wisselstroom. Om de panelen op het net aan te sluiten is daarom een omvormer nodig. Die heeft geen onderhoud nodig en krijgt een plekje op zolder, zo dicht mogelijk bij de PV panelen, om de kabels zo kort mogelijk te houden.

Er kan met de omvormer een draadloze verbinding met de PC gemaakt worden. Met een bijgeleverd programma kan de gebruiker op elk moment de opbrengst van z’n zonnepanelen monitoren. Voor sommigen wordt dit een onschuldige verslaving.

Ook zonnepanelen laten plaatsen? Hier vindt u alle informatie over zonnepanelen.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen op uw dak? Doe de check

Uw eigen duurzame stroom opwekken met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck en ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Meer over zonnepanelen
Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
Duurzame energie

De leukste boottrip van Amsterdam

Plastic Whale vist plastic afval op uit Amsterdamse grachten en maakt daar boten van. We organiseerden een actie met de Plastic Whale. Samen meewerken aan plasticvrije grachten.

Meer over plastic vissen in Amsterdam

Onze wereld van duurzame energie


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: