Nuon Solar Team presenteert: de Nuna8

Nuna8

Op 3 augustus onthulde het Nuon Solar Team vol trots de Nuna8: de opvolger van de snelste zonneracewagen ter wereld. In oktober dit jaar doet het team mee aan de World Solar Challenge in Australië: de race om de snelste auto op zonne-energie ter wereld. De onthulling vond plaats in de zonnige tuin van Paleis Soestdijk.

Het Nuon Solar Team bestaat uit 15 studenten van de Technische Universiteit Delft. Maandenlang heeft het team in Aalsmeer gewerkt aan de zonneracewagen. Ze woonden zelfs tijdelijk op een woonboot bij de loods in Aalsmeer, zodat ze snel op de werkvloer konden zijn. Het Nuon Solar Team heeft al zo'n 15 jaar ervaring met de bouw van zonnewagens: al zeven auto's ontwierp en bouwde het team eerder voor de wedstrijd in Australië.

Vijf keer lukte het de studenten van de TU Delft al om de snelste auto te bouwen en de race te winnen. In 2013 wonnen zij nog met de Nuna7, met een gemiddelde snelheid van ruim 90 kilometer per uur.

Wat u moet weten over de Nuna8

Elektisch rijden in 5 stappen

1. De accu is 27x lichter dan die van een Tesla
De accu van de Nuna8 weegt maar 20 kilo, terwijl de accu van een Teslaruim 500 kilo weegt. Toch kan de Nuna8 even ver rijden als de Tesla. En dat zonder dat zij haar zonnepaneel aanzet!

2. Met 287 stroopwafels Australië door
Voor het rijden van de World Solar Challenge is de energie nodig van 287 stroopwafels.

3. Lichter dan een gemiddelde auto
De buitenkant van de auto is gemaakt van hetzelfde materiaal dat bij Formule1 auto's wordt gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de auto slechts 160 kilo weegt; dat is 6 keer lichter dan een gemiddelde auto. 

4. Wel zo veilig
De cockpit van de Nuna8 is extra beveiligd. Een knieschot moet voorkomen dat de auto als een harmonica in elkaar deukt bij een botsing.

5. De Nuna8 heeft 9% minder luchtweerstand
De Nuna8 heeft 9% minder luchtweerstand dan de Nuna7.

6. Elke kilo telt
De Nuna8 is maar liefst 30 kilo lichter dan de Nuna7!

7. Zo groot is de Nuna8
De Nuna8 is 4,5 meter lang, 1,8 meter breed en 1,01 meter hoog.

8. Slim weggewerkt
De zeer efficiënte motor is verwerkt in de velg van een achterwiel van de auto.

9. Solarselfies van de grootste fans
Fans van de zonnewagen konden tegen een donatie hun foto op de auto laten zetten. Onder de fans zijn ook een paar bekende namen, zoals koning Willem Alexander en ruimtevaarder André Kuipers.

Een heel klein cockpitje
De Chief Engineer van het team, Tim van Leeuwen, mag de auto straks Australië doorrijden. Hij kroop dan ook als eerste achter het stuur van de zonnewagen na de onthulling. Dat is gezien de omvang van de bestuurderscockpit nog niet eenvoudig: hij is één van de weinige personen die erin past. Hij was gelukkig zelf onder andere verantwoordelijk voor de ergonomie van de auto, dus hoe de coureur het beste in de auto past.

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
Elektisch rijden in 5 stappen

Presentatie van de Nuna8 op Paleis Soestdijk

De nieuwe Nuna werd 3 augustus gepresenteerd door het Nuna Solar Team op Paleis Soestdijk. We maakten een kort verslag van deze feestelijke dag.

Bekijk het verslag
Duurzame energie

De leukste boottrip van Amsterdam

Plastic Whale vist plastic afval op uit Amsterdamse grachten en maakt daar boten van. We organiseerden een actie met de Plastic Whale. Samen meewerken aan plasticvrije grachten.

Meer over plastic vissen in Amsterdam

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Hoe groot is de kracht van de zon? Op EnergieGenie laten we kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met energie.

EnergieGenie

Deel dit artikel via: