Schoner water én minder CO2 door koudewinning

Duurzame energie

De Ouderkerkerplas is een natuurlijke koudebron, waar wij water winnen om de kantoren in de omgeving duurzaam te koelen. Het is óók een van de mooiste zwemwateren van Amsterdam. Met één minpunt: er werd ’s zomers steevast blauwalg geconstateerd. Tot 2015, toen was de plas vrijwel het gehele zwemseizoen kraakhelder. De oorzaak? Een innovatieve manier van koudewinning.

75% minder CO2-uitstoot

Het water op de bodem van de Ouderkerkerplas is altijd rond de 5°C. Ook in de zomer. Ideaal om te gebruiken voor de koeling van kantoren. Sinds 2009 wordt Kantorenpark Zuidoost dan ook duurzaam gekoeld via de Ouderkerkerplas. Wat zorgde voor maar liefst 75% minder CO2-uitstoot.

Al 35 jaar windenergie

Hoe werkt de koeling?
We pompen koud water van onder uit de plas naar de koudecentrale. Hier koelt het water de leidingen van het koudesysteem. Deze leidingen lopen naar de kantoorgebouwen in Amsterdam-Zuidoost. Daar wordt het gebruikt voor de koeling van ruimtes, computers en servers. Het iets opgewarmde water gaat vervolgens meteen terug naar de bovenlaag van de Ouderkerkerplas.

Kans op blauwalg
Waterbeheerder Waternet was bang dat door de winning van koude in de Ouderkerkerplas, de hoeveelheid fosfaten in het water zou groeien. Fosfaten zijn de voedingsbron voor algen. Grote kans dus, dat zo het blauwalgprobleem van de plas zou verergeren. We spraken met Waternet af dat er meer ruimte zou zijn voor koudewinning naarmate het water in de plas schoner zou worden.

De oplossing: zuurstof
De oplossing voor het algenprobleem vonden we in zuurstofinjectie. Via slangen op de bodem pompen we zuurstof het water in. De zuurstof maakt dat de fosfaten in het water zich binden met ijzer. Dat zakt naar de bodem en zo wordt de fosfaatconcentratie van het water verlaagd. Minder fosfaat betekent minder voedingsstoffen voor de blauwalg.

In 2015 toonde onderzoek aan dat de plas er enorm op vooruit is gegaan. De hoeveelheid fosfaat is teruggebracht met 70% sinds de start van de zuurstofinjectie in 2010. De methodiek kan nu ook in andere plassen worden toegepast. Het werkt vooral bij geïsoleerde, diepe plassen met een hoge fosfaatconcentratie.

 

Duurzame opweklocaties

Van vies, algenrijk water naar een heldere recreatieplas

Duurzame energie

Stadsverwarming van Nuon

Stadsverwarming is milieuvriendelijk, uw woning is snel lekker warm, u heeft geen omkijken naar het onderhoud. Het is aanwezig in wijken en stadsdelen waar restwarmte beschikbaar is.

Meer over stadsverwarming
Energie Genie

De warmtebuffer in Diemen

Warmteopslag in een thermoskan: zo werkt de warmtebuffer in Diemen.

Bekijk de infographic

Zonnepanelen

Afval bestaat niet

Netjes uw afval gescheiden? En de rest? Waardeloos, zou je zeggen. Mis! Want met restafval verlicht en verwarm je delen van de stad. Hoe eigenlijk?

Zo verwarm je de stad met afval

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: