Energieprijzen: opbouw energieprijs

Energieprijzen, energieprijs, opbouw energieprijs

Energieprijzen: alle informatie die u nodig heeft

Zo weet u waar u aan toe bent
Energieprijzen, energieprijs, opbouw energieprijs

Opbouw energieprijs

De energieprijs bestaat uit 3 onderdelen: uw verbruik, netbeheerkosten en belastingen.

De afbeelding aan de rechterzijde geeft de opbouw van de energieprijs weer (prijspeil januari 2015). Bij genoemde percentages is uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.650 gas. Voor gas is rekening gehouden met de gasregiotoeslag A. De percentages zijn inclusief teruggave energiebelastingen.

 1. Uw energieverbruik, ook wel leveringskosten 43%
 2. Netbeheerkosten 17% 
 3. Belastingen 40%
Deze vindt u terug op uw jaarafrekening of uw termijnbedrag. We leggen deze onderdelen voor u uit. Zo weet u waar u elke maand voor betaalt.

1. Uw energieverbruik, ook wel leveringskosten

Uw energieverbruik is 43% van uw energierekening. Deze kosten heten ook wel leveringskosten. Dit is het deel dat u aan ons betaalt. De kosten bestaan uit 3 onderdelen: 

2. Netbeheerkosten

De energieprijs bestaat ook uit kosten van de netbeheerder. Dit is 17% van uw energierekening. Dit zijn de kosten voor het onderhoud van de pijpen en leidingen waardoor gas en stroom naar uw huis wordt vervoerd. Wij dragen deze kosten af aan uw netbeheerder. De netbeheerkosten zijn onderverdeeld in:

Een indicatie van de netbeheerkosten; voor stroom € 20,- en voor gas € 13,-.

3. Belastingen

De energieprijs wordt door de overheid belast. Dit is 40% van uw energierekening. U betaalt btw, energiebelasting en 'opslag duurzame energie' heffing. Dit dragen wij voor u af aan de overheid.

Hoe komt uw energierekening tot stand?

Wilt u weten hoe uw energierekening tot stand komt? Wij leggen u stap voor stap uit hoe uw energierekening, uw maandbedrag en jaarafrekening is opgebouwd. Bekijk de video

Meer informatie? 
Lees hieronder meer informatie over de opbouw van de energieprijs.

 • 1. Uw energieverbruik, ook wel leveringskosten

  Zoals u hierboven al kon lezen betaalt u voor uw energieverbruik. Dit heet ook wel leveringskosten. Dit is 43% van uw energierekening. Dit is het deel dat wij ontvangen. De kosten bestaan uit 3 onderdelen:

  • Levering van energie
   Voor de levering van stroom en/of gas bij u thuis. U betaalt deze kosten per eenheid, namelijk voor stroom per kilowattuur (kWh) en voor gas per kubieke meter (m3). U vindt deze kosten terug op uw jaarafrekening bij het leveringstarief. Hoeveel u betaalt voor de levering van stroom en/of gas hangt af van het tariefsoort en uw verbruik. Daarnaast kunt u kiezen voor een variabel leveringstarief of een vast leveringstarief. Verbruikt u 's avonds of juist overdag meer stroom? Dan is het ook goed om te kijken naar het dubbeltarief of enkeltarief.
  • Vastrecht levering
   Het vastrecht voor de levering van energie betaalt u o.a. voor de facturen die u ontvangt en het verwerken van uw betalingen. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik. Lees meer informatie over vastrecht.
  • Gasregiotoeslag
   Het leveringstarief voor gas is afhankelijk van de regio waar het gas wordt geleverd, de zogenaamde gasregio. Per gasregio wordt een toeslag berekend op de prijs per m3: de gasregiotoeslag
 • 2. Netbeheerkosten

  Netbeheerkosten is 17% van uw energierekening. Zoals u hierboven al kon lezen zijn dit de kosten voor het onderhoud van de pijpen en leidingen waardoor gas en stroom naar uw huis wordt vervoerd. Ook de aansluiting op uw woning en de meter horen daarbij. Deze kosten betalen wij voor u aan uw netbeheerder (bijvoorbeeld Liander, Enexis of Stedin). Welke netbeheerder u heeft is afhankelijk van uw woonplaats. U kunt uw netbeheerder dus niet kiezen.

  • Vastrecht aansluiting, ook wel periodieke aansluitvergoeding. Dit is voor het in stand houden van uw stroom- en/of gasaansluiting.
  • Vastrecht transport. Dit is een vast bedrag voor de transport van stroom en/of gas.
  • Het capaciteitstarief. Dit tarief is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting.
  • Meetdienst, ook wel meettarief. Dit is voor het huren van de stroom- en/of gasmeter.

  De netbeheerkosten zijn al verwerkt in uw termijnbedrag en u vindt deze kosten terug op uw jaarafrekening. Bekijk hoe uw energierekening tot stand komt.

  Kosten netbeheer
  De maximale kosten die de netbeheerder mag berekenen worden jaarlijks door de Autoriteit Consument en Markt (voorheen NMa) vastgesteld. De netbeheerder stelt de tarieven vast. Dit geldt voor alle netbeheerders in Nederland. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting. De capaciteit van uw meter kunt u bij uw netbeheerder opvragen. Het merendeel van de Nederlandse huishoudens heeft voor stroom een capaciteitsaansluiting van 3x25Ampère. Voor gas maximaal een capaciteit van 10 m3 per uur (G6).

  Een indicatie van de maandelijkse netbeheerkosten volgens Liander gebied :
  Kosten netbeheer stroom en kWh-meter per maand (incl. btw) € 20,-
  Kosten netbeheer gas en m³-meter per maand (incl. btw) € 13,-

  Voorkom afsluiten door uw netbeheerder
  Wilt u met spoed energie aanvragen om te voorkomen dat u wordt afgesloten van stroom en/of gas? Lees meer informatie over spoedaanvraag energie

  Heeft u een grote betalingsachterstand? Of heeft u nog geen energieleverancier gekozen? Dan ontvangt u een brief van uw netbeheerder. De netbeheerder geeft aan welke actie u moet ondernemen om afsluiting van stroom en gas te voorkomen. Is uw stroom en gas afgesloten door uw netbeheerder? Neemt u dan eerst contact op met uw netbeheerder

  Meer informatie over de netbeheerder
  Kijk voor meer informatie op de website van uw netbeheerder. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Ga naar www.aansluitingen.nl.

 • 3. Belastingen

  Het deel belastingen is 40% van uw energierekening. U betaalt btw, energiebelasting en de 'opslag duurzame energie' heffing. Wat houdt dit in?

  • Energiebelasting
   Energiebelasting is een overheidsheffing op het gebruik van energie. Ook de teruggave energiebelasting is een onderdeel van de overheidsheffing. Met de energiebelasting wil de overheid stimuleren dat we met zijn allen minder energie gaan verbruiken. U betaalt deze belasting per eenheid, namelijk voor stroom per kilowattuur (kWh) en voor gas per kubieke meter (m3).
  • Opslag Duurzame Energie
   Deze heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. U betaalt deze prijs per eenheid, namelijk voor stroom per kilowattuur (kWh) en voor gas per kubieke meter (m3).
  • BTW
   Belasting over de toegevoegde waarde is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Sinds 1 oktober 2012 is de btw voor energieproducten 21%.
  Meer weten? Lees meer informatie over energiebelastingen.
Forum

Vragen over energieprijzen?

Stel uw vraag over energieprijzen via het Nuon Forum. Bekijk ook de vragen van andere klanten en praat mee!

Stel uw vraag

Energieprijzen vergelijken

7 handige tips om energieprijzen te vergelijken:
 1. Vergelijk energieprijzen op basis van uw verbruik    
 2. Bekijk of de energieprijzen all-in zijn 
 3. Vaste of variabele prijs? 
 4. Let op de looptijd van uw contract  
 5. Moet u een overstapboete betalen? 
 6. Krijgt u écht iets cadeau? 
 7. Zijn de voorwaarden duidelijk?