Ook als je elektrisch rijdt, kun je gerust zijn dat je je bestemming haalt

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Lees hier hoe we werken aan steeds meer oplossingen om elektrisch vervoer mogelijk te maken om de uitstoot van onze reizen te verlagen.

Eén van de grootste oplaadnetwerken van Europa

Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam vervoer, want bijna 30% van alle energie die we wereldwijd verbruiken gaat naar transport. Dat betekent dat elektrisch vervoer en elektrisch produceren een enorme rol spelen in onze overgang naar een duurzame toekomst.

InCharge oplaadnetwerk

Elektrische voertuigen spelen dus een belangrijke rol in het bereiken van die toekomst. Maar als we met meer elektrische voertuigen rijden, hebben we ook meer oplaadpunten nodig - thuis, op het werk en onderweg. Daarom hebben wij ons oplaadnetwerk InCharge aangelegd. Ook daarmee stimuleren we de overgang naar e-mobiliteit, dit helpt ons om ons doel fossielvrij leven binnen één generatie te bereiken.

Ons InCharge netwerk heeft impact op e-mobiliteit in grote delen van Noord-Europa. In Nederland is het één van de grootste openbare oplaadnetwerken. En in heel Zweden en Duitsland bouwen we nu, samen met onze partners, zowel openbare oplaadpunten als snellaadstations.

Elektrisch rijden: ga samen met ons op weg

Als we versneld over willen stappen op elektrisch rijden, moeten we zorgen dat we overal eenvoudig en flexibel kunnen opladen. We doen dan ook mee aan verschillende projecten die gewone én snellaadpunten breed toegankelijk maken. We doen dit door oplaadpunten bij je thuis te plaatsen, bij je bedrijf en langs de weg - in Nederland, Zweden en Duitsland.

Slimme laadoplossingen

4.000 laadpunten voor Gelderland en Overijssel

Nu de behoefte aan fossielvrij vervoer groeit en de vraag naar e-mobiliteit op stoom komt, moeten we de overstap nog makkelijker maken. Natuurlijk, er zijn obstakels. Maar bij Vattenfall werken we aan toonaangevende projecten en komen we met oplossingen.

Zo wonnen we in Nederland met een aantal partners een aanbesteding voor de installatie van minimaal 4.000 laadpunten. In drie jaar rollen we dit netwerk uit, naar alle gemeentes Gelderland en Overijssel. En het mooie is, dat een voorspellend algoritme ons hier gaat helpen om de laadpunten precies daar te plaatsen, waar ze het hardste nodig zijn.

Laadpunten bij je thuis, op de zaak of onderweg

Ook installeren we laadpunten op verzoek bij je thuis of op de zaak en adviseren we vooraf je welke laadoplossing bij je past op basis van je reële verbruiks­gegevens. Het voordeel van deze aanpak? Zo rollen we ons netwerk efficiënter uit – ook dat scheelt CO2 – en zetten we de laadpunten op plekken waar ze goed gebruikt worden.

Zweedse taxi's draadloos laten laden

In Göteborg doen we mee aan een project waarin we met een aantal partners draadloze laadtechnologie voor elektrische taxi’s testen, live in de stedelijke omgeving. We werken samen met Volvo Cars, taxibedrijf Cabonline, hardware leverancier Momentum Dynamics, het gemeentelijke energiebedrijf Göteborg Energi en het gemeentelijke bedrijfsontwikkelingsbureau Business Region Göteborg. Wij zorgen dat onze de automatische betaaloplossing van InCharge ook bij het draadloos opladen probleemloos werkt.

Zweedse taxi's draadloos laten laden

Flexibel laden voor optimaal energiegebruik

Nu steeds meer automobilisten kiezen voor een elektrische auto scheelt dat heel wat benzine en uitlaatgassen. Maar hoe garanderen we voldoende laadcapaciteit voor al die elektrische voertuigen? En hoe kunnen we voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt? In het project Flexpower Amsterdam onderzoeken wij samen met de gemeente, Liander, E-Laad, Heijmans en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) of de snelheid waarmee elektrische auto’s geladen worden aan te passen is aan de hoeveelheid beschikbare energie in het elektriciteitsnet.

Flexpower

Van december 2021 tot oktober 2022 is op 126 laadpunten verspreid over 10 Amsterdamse wijken een proef gedaan met flexibele oplaadsnelheid voor elektrische auto’s, ook wel bekend als Flexpower. Gebruikers konden hun elektrische auto inpluggen zoals zij gewend waren, maar de snelheid van laden hing zowel af van het aantal ladende auto's in de buurt als van de actuele beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

Lees hier meer over Flexibel laden. Of bekijk de video over Flexpower.

Nederlandse bedrijven willen volledig elektrisch gaan rijden

Driekwart van de Nederlandse bedrijven is van plan om binnen drie jaar volledig over te stappen op elektrische voertuigen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Vattenfall bij bedrijven die een eigen wagenpark of bedrijfsauto’s hebben. De meeste bedrijven noemen maatschappelijke verantwoordelijkheid en een verbetering van hun CO2-balans als belangrijkste reden om af te stappen van voertuigen met verbrandingsmotoren.