E-boiler: wind en zon inzetten voor warmte

Een elektrische boiler, of e-boiler, is eigenlijk een soort grote waterkoker: hiermee wordt stroom omgezet in warmte. De eerste e-boiler van Vattenfall wordt momenteel ontwikkeld en zal ingezet worden als er veel stroom uit wind en zon beschikbaar is (volgens de DRP methodiek).

Voordelen van de E-boiler

Klein en krachtig

Relatief kleine installatie: 20 x 30 meter en maximaal 15 meter hoog

Geen CO2-uitstoot bij warmte-productie

Bij de productie van warmte is er geen uitstoot van CO2, fijnstof of stikstof

Stroom uit wind en zon

Stroom uit wind en zon wordt ingezet voor de productie van warmte.

Waar zet Vattenfall E-boilers in?

We ontwikkelen een E-boiler van 150 MW in Diemen. Deze E-boiler zal in 2025 gaan bijdragen aan de CO2-vrije productie van warmte voor het warmtenet van Amsterdam, Diemen en Almere. Het voordeel van deze locatie is dat er al een grote elektriciteitsaansluiting aanwezig is en er ook nog eens een grote warmtebuffer staat waar eventuele overtollige warmte in kan worden opgeslagen.

Wat is een E-boiler?

Een E-boiler zet stroom uit zon en wind om in warmte. Dit volgens de Dynamische Referentie Prijs methodiek. Op het moment dat de elektriciteitsprijs lager is dan de kosten van opwekking van elektriciteit met gas of kolen, dan is er veel stroom uit wind en zon beschikbaar is. En dat is het moment dat de E-boiler ingezet gaat worden. Als er onvoldoende stroom uit zon en wind is, dan gebruiken we andere warmtebronnen om warmte te produceren. Met andere woorden laten we de E-boiler warmte produceren wanneer de stroomkosten laag zijn.

Is er op dat moment niet zoveel vraag naar warmte, dan slaat de E-boiler de warmte op in een warmtebuffer. Die kun je vergelijken met een thermoskan, maar dan in het groot.

Voor de E-boiler sluiten we een flexibel contract af voor de aansluiting op het elektriciteitsnet. Zo belast de E-boiler het elektriciteitsnet niet als het net zwaar belast is. Zo dragen we bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

CO2-vrij geproduceerde warmte

De E-boiler gaat alleen aan als er stroom uit zon en wind is. Als dat er onvoldoende is, gebruiken we andere warmtebronnen om warmte te produceren. Omdat in Nederland steeds meer stroom is uit zon en wind, verwachten we dat de E-boiler over een paar jaar al zo’n 20% van alle uren in het jaar kan draaien.

Zo zorgt de e-boiler voor warmte